Ziek zijn en herstellen is een topsport, daarbij hoort de juiste voeding

Na het doormaken van een ziekte zoals COVID19, eventueel gepaard met een ziekenhuisopname, verliest de patiënten spiermassa (en dus spierkracht). Door een combinatie van klachten en extreme vermoeidheid zijn patiënten vaak te ziek om te eten en er is hulp nodig bij het eten. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Medicatie zoals Choloroquine en lopinavir/ritonavir kunnen worden toegepast bij patiënten met het coronavirus. Deze medicatie heeft oa. bijwerkingen in de vorm van maagdarmklachten.

Vroege evaluatie van de voedingstoestand, het functioneren van het maagdarmkanaal, en tijdig starten van de juiste voedingsbehandeling blijkt belangrijk voor het herstel en de prognose van patiënt.

Een voorbeeld:

Meneer J. is 75 jaar en is in twee weken tijd 5 kg afgevallen (door een verhoogde energiebehoefte en
verminderde energie-inname). Dit als gevolg van koorts en gebrek aan eetlust door het Corona virus.
Naast klachten met betrekking tot zijn longen is er ook sprake van atypische klachten zoals
misselijkheid, braken, diarree en hevige buikpijn. Ongeveer 20% van de COVID-19-patiënten heeft
deze gastro-intestinale symptomen. Dit is het gevolg van een directe virale infectie van het
darmslijmvlies of als gevolg van de antivirale en anti-infectieuze medicatie.
Vraag een consult van een diëtist om uw voeding op maat aan te passen, hoe
beter uw voeding bij uw behoefte past, des te beter uw herstel.

Adviezen op een rij – te gebruiken als quick start
Vanaf de start van de klachten:

‣ Een energie- en eiwitverrijkte licht verteerbare “makkelijke” voeding, zoals vla/pap, toetjes, ontbijtdrank, melk, volle yoghurt of kwark, karnemelk, jonge kaas, leverworst, ei, banaan of fruit uit blik, thuismaaltijden (zelf koken kost veel energie).
Voor meer informatie over energie- en eiwitrijke voedingsmiddelen kijk op: https://www.stuurgroepondervoeding.nl/energie-en-eiwitrijke-producten


‣ Bij twijfel over de voedingstoestand aanvullend 1 x daags energie- en eiwit- verrijkte drinkvoeding verdeeld over 2 x ½ flesje. Gebruik dit alleen in overleg met een diëtist of uw arts

‣ > 70 jaar start direct met 2 x daags ½ flesje energie en eiwit-verrijkte drinkvoeding en 1 x daags een eiwit -verrijkt product (bijvoorbeeld 125 gram volle kwark) . Gebruik dit alleen in overleg met een diëtist of uw arts

‣ Voor patiënten met diabetes en patiënten met nierfalen is altijd specifieke dieetbehandeling door een diëtist vereist.

Denk niet dat u de kilo’s makkelijk kunt missen. U heeft door ziekte spiermassa en niet of nauwelijks vetmassa, verloren. Die spiermassa kunt u niet missen in deze periode van herstel. Spiermassa geeft u kracht en kracht geeft u weer conditie en verbetering van uw algehele conditie.

 

Zorg goed voor uzelf!

NB: De informatie is tot stand gekomen vanuit informatie van de Nederlandse Vereniging van
Diëtisten. Met dank aan Eetstijl Diëtistenpraktijk voor de inspiratie